Projecte de la Universitat d'Alacant per a la reconstrucció de la nostra història per mitjà de material sonor principalment radiofònic, centrat en els anys del franquisme i la transició democràtica
Article molt interessant que acaba d'apareixrt rn la revista Segle XX, revista catalana d'història escrit per Marta Piñol que analitza com el cinema ha reflectit la gran emigració espanyola dels anys seixanta a Europa amb pel·lícules i documentals contemporanis al fenòmens, així com amb realitzacions posteriors.
En 1948 l'Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar a París la Declaració Universal dels Drets Humans. 70 anys després, la Universitat d'Alacant commemora aquest esdeveniment, durant la setmana del 10 al 14 de desembre, amb una sèrie de conferències i col·loquis on destaca la presència de l'exdirector general de l'Unesco Federico Mayor Zaragoza.
De forma paral·lela s'han organitzat un cicle de cinema i dues exposicions. Aquestes últimes es poden veure al campus de la Universitat d'Alacant (Sant Vicent del Raspeig). En una d'elles hem exposat una petita mostra del nostre fons documental.
El Consell de Ministres va aprovar la creació d'una comissió que s'encarregarà dels actes de commemoració de l'exili republicà espanyol després de la guerra civil i la instauració de la dictadura. Es tracta d'un grup de treball en el qual s'integraran diversos ministeris.
És una acte de justícia davant la necessitat de homenatjar als milers d'espanyols que van fugir a diversos països, sobretot, França i Mèxic.
Armand Balsebre i Rosario Fontova acaben de publicar un nou llibre, Les Cartes d'Elena Francis. Els autors han analitzat 4.325 cartes escrites entre 1950 i 1972, així com les respostes que s'enviaven i els guions del consultori radiofònic.
En el seu anterior llibre, Cartas de La Pirenaica, s'analitzava el sentiment dels vençuts, dels antifranquistes. En aquest llibre s'endinsen en la moral de l'època i en el control social sobre la dona.
La Biblioteca Nacional d'Espanya ha iniciat el seu primer projecte de digitalització massiva centrada en suports magnètics d'àudio (cassets i cartutxos) i vídeo (VHS i beta). Uns suports que no solament tenen un alt risc de deterioració física donada la seua naturalesa, sinó que s'enfronten a més a una tecnologia obsoleta perque la disponibilitat de lectors adequats i funcionals és cada vegada menor, no solament en el mercat, sinó en les institucions dipositàries d'aquest tipus de fons.
Inicialment es té prevista la conversió a digital de més de 650.000 minuts d'àudio i vídeo, la qual cosa suposarà aproximadament la digitalització de 4.800 cassets, 859 cartutxos, més de 5.000 cintes de VHS i BETA de les col·leccions de la BNE.
L'arxiu incorpora una donació de 700 peces registrades per José Sempere de concerts celebrats entre 1972 i 1994.
L'Arxiu municipal d'Alcoi ha estrenat fonoteca amb més de 400 enregistraments de música festera. Formen part d'una donació de més de 700 peces, el major fons musical del gènere. El portal documental Bivia ha digitalitzat i catalogat 428 peces de música festera gravades per José Sempere Aura entre 1972 i 1994 i cedides ara pels seus descendents.
Nova guia didàctica que ens acosta a la situació de la dona durant el franquisme. És un recurs d'elaboració pròpia per a ser utilitzat lliurement en classe amb una breu introducció per a després aprofundir a través d'una selecció d'àudios. Per a facilitar l'escolta s'ha creat un podcast amb els àudios seleccionats en el nostre canal Devuélveme la voz
A través d'aquesta nova web de PARES es tindrà accés no solament a la nova versió de PARES 2.0., amb doble cercador de documents i d'entitats no documentals (persones, famílies, institucions, llocs, matèries, títols nobiliaris, normes i funcions), sinó també a la resta dels recursos documentals i bibliogràfics (bases de dades, exposicions virtuals, micrositios, etc.) i als canals de xarxes socials de la Sotadirecció General dels Arxius Estatals.
Acaba de publicar-se el número 3 (2018) de REPRESURA - Revista d'Història Contemporània espanyola entorn de la repressió i la censura aplicades al llibre.
Accés en línia gratuït:
L'homenatge i record a les més de tres-centes víctimes del Bombardeig del Mercat Central ocorregut el 25 de Maig de 1938 se centren, sobretot, en una sèrie d'actes al llarg d'aquest dia (teatre, curtmetratges, concerte Banda Simfònica, etc.).
25 maig/matí; 11:00h: Acte Institucional en la plaça del Mercat.
25 maig/vesprada; 18:40h: estrene Curtmetratge sobre el bombardeig del Mercat Central, per Lletra & Frame, a casa de les Música (Cigarreras).
25 maig/vesprada; 20:00h: estrena obra de teatre Dins d'una hora, sobre el bombardeig del Mercat Central, per TEADA Màster Art Dramàtic Universitat d'Alacant, a casa de les Música (Cigarreras).
25 maig/nit, 22:10h.: Estrene curtmetratge L'Oblit, de Beatriz martínez López i la Productora Horitzó Sis Quinze, en l'Av. Alfonso X el Sabio, enfront de façana principal Mercat Central.
25 maig/nit, 22:15h.: Concerte Música sota les bombes, per la Banda Simfònica d'Alacant, en l'Av. Alfonso X el Sabio, enfront de façana principal Mercat Central.
27 maig/matí; 10:00h.: visionat rodatge de curtmetratge sobre bombardeig, realitzat per Lupo Films, en Avinguda Constitució, a l'entorn de la Casa de Socors.
Juny/Setembre: Exposició Alacant en Guerra en plata 2ª del Portalet.
Universitat d'Alacant. Biblioteca Universitària